Wielkopolskie wędliny z certyfikatami

Treść archiwalna

Blisko 150 gatunków wyrobów wędliniarskich zostało zgłoszonych do konkursu „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”. Dziś najlepsze specjały nagrodzono certyfikatami jakości. Celem konkursu, w którego kapitule zasiadł wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia jest popularyzowanie wyrobów produkowanych z najwyższej jakości składników w oparciu o tradycyjne, wielkopolskie receptury i technologie.

Kulinaria były oceniane przez dwie kapituły: konsumencką i specjalistyczną. Doceniano między innymi walory smakowe, wygląd i cechy zewnętrzne. - Ważne, żebyśmy promowali wędliny produkowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami w oparciu o naturalne, dobrej jakości składniki. Temu służy właśnie ten konkurs, który promuje wielkopolską, bogatą tradycję kulinarną - powiedział wicewojewoda Przemysław Pacia.

Certyfikaty Jakości Wędlin Tradycyjnych Regionalnych zostały przyznane już po raz ósmy. Nagrodzone firmy będą mogły wykorzystywać je w komunikacji marketingowej. Organizatorami konkursu są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy - Kucharzy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.

zdjęciezdjęcie

Autor: Anna Czuchra
Data utworzenia: 22.02.2013
Ostatnia aktualizacja: Dawid Politowski
Data aktualizacji: 18.05.2015 - 19:58