Tłumy poznaniaków, Wielkopolan i turystów zebrały się w południe na Starym Rynku, by uczestniczyć w drugim Ogólnopolskim Święcie Chleba. Na obchody przyjechali piekarze z całego kraju. Obok stoisk poznańskich i wielkopolskich piekarni stanęły stragany z chlebem z Radomia, Kielc, Gdańska i Szczecina.
Obchody rozpoczęły się mszą w poznańskiej farze. Później barwny korowód rzemieślników ruszył na pobliski Stary Rynek. Tam uroczyście otwarto Święto Chleba. Wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia – odwołując się do Biblii – życzył wszystkim zebranym, by nigdy nie zabrakło im chleba. Rolnikom i piekarzom dziękował za ich codzienną pracę a później wraz z przedstawicielami samorządu częstował gości święta chlebem.
Cech Cukierników i Piekarzy zorganizował Święto Chleba w Poznaniu już po raz 12; po raz drugi miało ono charakter ogólnopolski. Do późnego popołudnia na rynku można było spróbować niezliczonych rodzajów chleba, bułek, drożdżówek i bagietek. Jedną z nowości było pieczywo z żurawiną. Degustacjom towarzyszyły konkursy i występy zespołów muzycznych.
Rzemieślnicy świętowali także na targach. W przeddzień rozpoczęcia Polagry – Food na towarzyszącej jej Polagrze – Tech zorganizowano Dzień Piekarza i Cukiernika. Ruszył specjalistyczny salon poświęcony tej branży. W trzech halach uruchomiono profesjonalne linie do wyrobu pieczywa. Także tam można było spróbować piekarskich wyrobów.
Na targach rozpoczął się również Światowy Kongres Piekarzy i Cukierników. Przez najbliższe dni jego uczestnicy będą dyskutować między innymi o problemach piekarstwa w Polsce, Unii Europejskiej i na świecie. Kongres jest także okazją do promocji rodzimych produktów.