Piekarze i cukiernicy z wizytą u wicewojewody

Treść archiwalna

Największe spotkanie branży rolno-spożywczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej otwarto oficjalnie w Poznaniu. Tegoroczna Polagra i towarzyszące jej cztery imprezy wystawiennicze zgromadziły ponad 1300 wystawców z 30 krajów. Imprezę otworzył minister rolnictwa i rozwoju wsi polskiej Marek Sawicki a w inauguracji spotkania uczestniczył wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia.

Obok produktów żywnościowych z Polski, które zajmują największą powierzchnią wystawienniczą, na Polagrze znalazły się również wyroby z Pakistanu czy Chin. Polagra organizowana jest w Poznaniu od 25 lat. W tym czasie została podzielona na imprezy tematyczne. Ekspozycji żywności towarzyszy między innymi Polagra-Tech. To tam można zobaczyć linie technologiczne do produkcji pieczywa.

Podczas otwarcia targów Minister Marek Sawicki podkreślił, że tak szerokie spotkanie branży spożywczej jest okazją do najlepszej promocji polskiej żywności, która zachowała swój tradycyjny smak i zapach. Po uroczystości wicewojewoda Pacia zaprosił do siebie piekarzy i cukierników, którzy uczestniczą w swoim Światowym Kongresie.

- Nie będę mówił o pieczeniu ciast, bo są tu specjaliści w tej dziedzinie. Dodam, że uwielbiam pieczywo pod różnymi postaciami, co widać na pierwszy rzut oka - żartował wicewojewoda. Przemysław Pacia przedstawił swoim gościom Poznań i Wielkopolskę. Opowiadał o potencjale, jaki posiada nasz region oraz o bogatych tradycjach wypieku chleba w Wielkopolsce. Podziękował również piekarzom za wybór Poznania na obrady kongresu. - To dla rodzimych producentów pieczywa niepowtarzalna szansa na zaprezentowanie swoich wyrobów, pokazanie owoców swojej pracy i promocję Wielkopolski - powiedział wicewojewoda. Światowy Kongres Piekarzy i Cukierników zakończy się w najbliższy czwartek.

zdjęcie

Autor: Anna Czuchra
Data utworzenia: 13.09.2010
Ostatnia aktualizacja: Dawid Politowski
Data aktualizacji: 18.05.2015 - 19:59