W Kolegium Rungego w Poznaniu odbył się finał XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Olimpijczykom kibicowała wicewojewoda wielkopolski Dorota Kinal, która przekazała laureatom okolicznościowe albumy oraz dyplomy.
Olimpijczycy przyjechali niemal z całej Polski. 49 uczniów reprezentowało 31 szkół z Poznania, Krajenki, Pucka, Częstochowy, Radomia oraz Olsztyna i Lublina. Piątkowy finał wyłonił 12 najlepszych. Laureaci uczą się w szkołach o profilach spożywczych, chemicznych i gastronomiczno-hotelarskich. Finaliści będą mogli także rozpocząć studia bez egzaminów na poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu.
Celem olimpiady było między innymi podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności oraz nawiązanie współpracy między szkołami. Organizatorem olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.