Przedstawiciele zakładów mięsnych spotkali się dziś w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Poznaniu z wojewodą Łukaszem Mikołajczykiem. Wiodącym tematem były wystąpienia ognisk afrykańskiego pomoru świń na terenie województwa, a co za tym idzie - utrudnienia w skupie, uboju i przetwórstwie trzody chlewnej.
Podczas spotkania z przedstawicielami zakładów mięsnych Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Andrzej Żarnecki omówił aktualną sytuację związaną z występowaniem ognisk afrykańskiego pomoru świń w Wielkopolsce. Poruszane były również tematy związane z zasadami wyznaczania zakładów prowadzących ubój świń pochodzących z obszaru zagrożenia.
Omówiona została także sytuacja związana z utrudnieniami w skupie, uboju i przetwórstwie trzody chlewnej na terenie województwa wielkopolskiego. Wojewódzka Inspekcja Weterynaryjna przedstawiła wymagania niezbędne do prowadzenia obrotu żywcem wieprzowym z obszaru zagrożenia. W czasie dyskusji z zaproszonymi gośćmi wypracowano wnioski, które stanowią podstawę do rozwiązania problemu zbytu żywca wieprzowego z terenu zagrożonego w województwie wielkopolskim.