Od 25 sierpnia 2013 roku, w czasie rolniczych zbiorów i corocznego, tradycyjnego podziękowania za plony, obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Z tej okazji wojewoda Łukasz Mikołajczyk w specjalnym liście skierował słowa szacunku i uznania do wielkopolskich producentów żywości, którzy doskonale odnajdują się na wymagającym rynku i wyznaczają standardy w swojej branży.
- Produkowane w Polsce owoce, warzywa, mięso czy słodycze znajdują uznanie na całym świecie, czego dowodem jest wielkość eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych. Sprawdzona wysoka jakość i ekologiczna produkcja zachęcają do wyboru tego, co wyrosło i powstało w naszym kraju - napisał w liście wojewoda.
- Jestem przekonany, że wśród licznych produktów tradycyjnych, regionalnych i produkowanych w Polsce każdy z konsumentów znajdzie smak i jakość, jakich poszukuje w dobrym jedzeniu. Oferta polskiej żywności to nie tylko odwołanie do bogatego dziedzictwa kulinarnego naszego kraju czy tradycyjnych potraw przywołujących smaki dzieciństwa, ale też liczne i zdrowe nowości, które warto wprowadzać do swojej kuchni - zaakcentował wojewoda.