Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania już od 60 lat kształci specjalistów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. W jubileuszowych uroczystościach wziął udział wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia.
Podczas uroczystości w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego wicewojewoda życzył, by oferta edukacyjna szkoły zawsze spotykała się z zainteresowaniem młodzieży. Szkoła dysponuje bogatą infrastrukturą niezbędną do kształcenia przyszłych kucharzy, wędliniarzy czy hotelarzy a produkowane w ramach zajęć wyroby sprzedaje są we własnym sklepie.
Wśród uczniów zespołu szkół są laureaci między innymi olimpiad przedmiotowych, które zapewniają indeks Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Szkoła cały czas dostosowuje swoją ofertę do zmieniającego się rynku pracy. Współpracuje z blisko 300 firmami i zakładami sektora usług hotelarskich, gastronomicznych oraz przedsiębiorstwami z branży spożywczej.