Wojewoda wielkopolski Zbigniew Hoffmann zapoznał się z przebiegiem postępowania prowadzanego przez inspekcję weterynaryjną w związku z ujawnieniem w jednej z wielkopolskich ferm drobiu bakterii salmonelli. Kontrola cały czas trwa.
Od 19 października br. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi dochodzenie wyjaśniające, którego celem jest ustalenie źródła zakażenia. Do badań pobrano wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych w zakładzie pakowania jaj, jak również próbki na fermach, które wskazane były w powiadomieniach RASFF oraz na wszystkich fermach zlokalizowanych w bezpośrednim sąsiedztwie.
Groźne dla zdrowia bakterie wykryto w trzech stadach kur w jednym z zakładów w powiecie rawickim. Zgodnie z decyzją inspekcji wyselekcjonowane partie jaj są wycofywane z obrotu. Dla bezpieczeństwa podjęto także decyzję o likwidacji kur z określonych stad.
- Zapoznałem się z dotychczasowymi wynikami kontroli. Liczę na to, że decyzje inspekcji ostatecznie zakończą sprawę i pozwolą przywrócić pełne bezpieczeństwo. To także jeden z większych zakładów pracy w powiecie rawickim z dużym znaczeniem dla lokalnej gospodarki, dlatego mam nadzieję, że po wykonaniu decyzji inspekcji wszystko wróci na właściwie tory. Bezpieczeństwo jest w tej sprawie priorytetem - komentuje wojewoda Zbigniew Hoffmann.
W wyniku przeprowadzonych badań na 3 fermach stwierdzono obecność Salmonella enteritidis objętej „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach drobiu”. W związku z powyższym zostało wszczęte postępowanie administracyjne dotyczące likwidacji kurników, w których stwierdzono drobnoustrój.