Szynki, balerony, kiełbasy nadal cieszą podniebienia i są bardzo popularne wśród Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. O to by tych wysokiej jakości produktów nie zabrakło na stołach dbają producenci trzody chlewnej.
Właśnie odbyli swój jubileuszowy zjazd z okazji XX rocznicy powstania Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. Uroczystości odbyły się w salach Muzeum Wiejskiego w Sielinku niedaleko Opalenicy. W zjeździe uczestniczył wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia.
Spotkanie było też okazją do uhonorowania najbardziej zasłużonych producentów, którym Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej przyznał Złote i Brązowe Krzyże Zasługi. Odznaczenia wręczył wicewojewoda Przemysław Pacia. Podziękował też rolnikom za ich trud i zaangażowanie: życzył przede wszystkim, żeby produkcja trzody chlewnej była opłacalna.
Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej w Poznaniu, powstał 9 lipca 1991 roku, dwa miesiące później został zarejestrowany statut i władze związku. Jednym z celów związku jest pielęgnowanie tradycji wielkopolskiej gospodarności oraz ochrona dorobku hodowlanego regionu.